Het schooljaar van Majida: Hoe kwam Majida bij de ouderenzorg uit?

Majida Aafer (35) werkte als transportplanner en zorgde een tijd fulltime voor haar kinderen. Na de geboorte van haar jongste kindje wilde ze weer gaan werken. De ouderenzorg leek haar mooi en dankbaar werk en inmiddels volgt zij via Woonzorg Flevoland een opleiding tot verzorgende IG door vraaggestuurd onderwijs bij Landstede in Lelystad. We volgen Majida tijdens haar opleiding: hoe is het om weer in de schoolbanken te zitten en wat vindt ze van de opleiding?

In deze aflevering: Majida’s verwachtingen van de opleiding

“Als ik klaar zou zijn met ‘moederen’, wilde ik weer gaan werken. Ik heb als transportplanner gewerkt en heb een tijd voor mijn twee oudste kinderen gezorgd, maar ik wilde weer lekker aan het werk. Wat ik wilde gaan doen wist ik nog niet goed. Ik was me aan het oriënteren op een nieuwe baan toen ik zwanger raakte van mijn derde kind. Tijdens de zwangerschap had ik last van extreme bekkeninstabiliteit en werd ik afhankelijk van anderen. Toen de kraamverzorgster me in de kraamweek ondersteunde tijdens het douchen was ik zo blij met haar hulp. Ik vond het zo mooi wat ze deed, dat ze mensen hielp. Ik dacht: dat wil ik ook. Ik wilde daarna zo snel mogelijk beter worden om voor anderen te zorgen. Juist omdat ik zo afhankelijk was, wilde ik voor anderen zorgen.”

“Ik kan en wil meer dan dit”

“Ik knapte snel op en dacht: als ik in de zorg wil werken, moet ik die stap nemen. De zorg voor ouderen had mijn interesse, omdat ik graag zorg voor mijn moeder die op leeftijd is, en regelmatig een boodschap doe voor mijn bejaarde buren. Om uit te zoeken of werken in de ouderenzorg bij me past ben ik daarom eerst in de huishoudelijke ondersteuning gaan werken, waarbij ik heb gevraagd of ik voornamelijk bij ouderen mocht werken. Ik kreeg vaste cliënten, waar ik echt een band mee heb opgebouwd in een jaar tijd. Maar ik wilde me verder ontwikkelen. Ik dacht: ik kan en wil meer dan dit. Daarna heb ik me aangemeld voor de opleiding tot verzorgende IG, via het vraaggestuurd onderwijs.”

“De opleiding duurt ongeveer twee jaar. Ik ga één dag in de week naar school en ik werk drie dagen in de week op een afdeling Kleinschalig Wonen in woonzorgcentrum De Uiterton. Ik vind het wel heel jammer dat ik mijn kinderen nu zo weinig zie. Ik ben 32 uur van huis en moet om het weekend werken. Maar ik weet: het is niet voor altijd. Dat zeg ik ook tegen mijn dochter van acht, als die het moeilijk heeft. Ik probeer mijn kinderen uit te leggen dat het voor een goed doel is, dat mama leert voor een diploma en dat wanneer ik die heb, ik maar drie dagen per week van huis ben. En dan begrijpen ze het gelukkig wel.”

In de volgende blog vertelt Majida over de eerste periode op school en hoe zij het werk in de ouderenzorg ervaart.